Yleistä Etelä-Afrikasta

 

Vuodenajat

ovat päinvastaiset Suomeen verrattuna: kun meillä Suomessa on kesä, Etelä-Afrikassa on talvi. Aurinko paistaa keskimäärin 8,5 tuntia vuorokaudessa. Auringonpaiste takaa sen, Etelä-Afrikkaan voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa. Tarjolla on myös kilometrien mittaiset hiekkarannat.

Valuutta:

Rand (1 ZAR = 100 senttiä)

Sähkö:

Pretoriassa 250V, muualla 220/230V

Aika:

Sama aika kuin Suomessa, eli ei aikaeron tuomaa rasitusta. Kesäaika ei ole käytössä Etelä-Afrikassa, joten Suomen kesäaikana maiden välillä on tunnin aikaero.

Tipit:

Tarjoilijoille ja taksinkuljettajille maksetaan juomarahaa 10% loppusumman päälle, hotelleissa yms. laukunkantajalle 5 ZAR per laukku.

Viisumi:

Suomen kansalaiset eivät tarvitse erillistä viisumia Etelä-Afrikkaan, jos matkan kesto on alle 90 vuorokautta. Passissa on oltava vähintään kaksi tyhjää sivua maahan saavuttaessa, ja passin on oltava voimassa vähintään 30 vuorokautta matkan päättymisen jälkeen.

Pankit ja luottokortit:

Pankit ovat avoinna arkisin 09:00 – 15:30 sekä lauantaisin 08:30 – 11:00. Kaikki luottokortit käyvät yleisesti. Mastercardia ei kuitenkaan hyväksytä kaikissa paikoissa, joten Visa on luotettavin valinta.

Vaihtoehtona matkashekeille on ABSA:n myöntämä The SA Travel Card, joka on ns. prepaid-luottokortti. Se kelpaa kaikissa Visa-tunnuksin varustetuissa liikkeissä ja ostospaikoissa. Sillä voi myös nostaa automaateista käteistä Etelä-Afrikassa. Korttiin voi ladata enintään 25 000 ZAR.

Liikenne:

Vasemmanpuoleinen liikenne. Turvavyö on pakollinen ja matkapuhelimen käyttö ajon aikana on kielletty. Autoa vuokrattaessa suomalainen ajokortti kelpaa pääsääntöisesti kaikissa autovuokraamoissa, kannattaa kuitenkin tarkistaa asia. Kansainvälinen ajokortti on suositeltava, koska suomalaisessa ajokortissa ei lue mitään englanniksi.

Vesi:

Vesijohtovesi on 100% puhdasta ja turvallista juoda kaupungeissa sekä riistan- ja luonnonsuojelualueilla.

Uiminen:

on pääsääntöisesti turvallista ja rannat puhtaita. Useilla Etelä-Afrikan rannoista on kansainvälinen Blue Flag-status. Haiverkoilla suojattuja rantoja on KwaZulu-Natalissa.

Hyviä rantoja ovat mm. Plettenberg Bay (W Cape), Umhlanga Rocks (North Coast, KZN), Nahoon Beach (East London, E Cape), Sunset Beach (Muizenberg, W Cape) ja Jeffre’s Bay (E Cape).

Sukellus:

Etelä-Afrikan äärettömän pitkä rantaviiva tarjoaa mittavasti sukellusmahdollisuuksia ja -kokemuksia. Kapin Niemen (Cape) ominaispiirre on sen laaja merihaurametsä. Kapkaupunki on ainoa paikka maailmassa, jossa kaikki kolme merihauran päälajia kasvavat yhdessä paikassa. Näitä kiehtovia vedenalaisia metsiä ja alueen hyisiä vesiä asuttavat kauniit kylmän veden korallit sekä monet värikkäät selkärangattomat. Itään ja pohjoiseen suunnattaessa veden lämpötila nousee, ja vedenalainen kasvillisuus ja eläimistö muuttuvat.

Bensa-asemat:

Luottokortit eivät yleensä kelpaa suurimmalla osalla huoltoasemista, joten käteinen on yleisin maksutapa. Eurooppaan verrattuna huoltoasemia on harvakseen, joten välimatkat asemien välillä saattavat olla todella pitkiä.

Nopeusrajoitukset:

Taajama-alueilla ja kaupunkien läheisyydessä pääsääntöisesti 60km/t. Maanteillä 100km/t ja moottoriteillä 120km/t.

Tutkia käytetään paljon ja pistokokeita tehdään usein.

Keltakuume:

Etelä-Afrikassa ei esiinny keltakuumetta, mutta jos maahan saapuu keltakuumealueelta (esim. Sambiasta), on esitettävä voimassa oleva keltakuume-rokotustodistus. Todistusta vaaditaan, vaikka lentokone tekisi vain välilaskun maahan jossa keltakuumetta esiintyy. Mikäli todistusta ei ole, matkustaja käännytetään lentokentällä takaisin. 

Luonto ja eläimet:

Etelä-Afrikka on yksi harvoista maista, jossa voi bongata kuuluisan Big Fiven eli sarvikuonon, puhvelin, leopardin, leijonan ja elefantin luonnollisessa elinympäristössään. Maassa voi bongata myös toisen ison vitosen eli merten Big Fiven, johon kuuluvat ryhävalas, delfiini, valkohai, tonnikala ja purjekala.

Etelä-Afrikan luonto- ja villieläinalueet jakautuvat kolmeen eri kategoriaan: luonnonpuistoihin, kansallispuistoihin sekä niissä sijaitseviin riistan rauhoitusalueisiin. Lisäksi on yksityisiä villieläinten rauhoituspuistoja.